Indijska hrana

2022-08-16

Omiljeni internacionalni restoran ?

Veliki sam zaljubljenik u hranu. Iako je moja prehrana bazirana na tome da jedem zdravo ali u slobodno vrijeme volim posjetiti razne restorane i probati njihovu hranu. Ipak jedna je presudila, ljubav je otišla na stranu indijske hrane

Zašto sam se odlučila probati raznu internacionalnu hranu? 

Mi živimo u takvoj državi (BiH) gdje inače nemao priliku probati nešto novo osim naše stare domaće hrane. Naši specijaliteti jesu najbolji tu nema rasprave. Kad zamiriše sarma za Božić to nitko ne može platiti. Ili kad šetaš starim djelom grada Mostara, Sarajeva pa osjetiš miris ćevapa ili pljeskavice. A tek u ljeto kad se pravi sataraš to je stvarno nešto posebno. Ali kad je riječ o drugoj hrani i njihovim običajima mene je najviše oduševila indijska hrana. Sve je krenulo spontano i slučajno. Volim putovati, volim istraživati, volim upoznavati tuđe kulture. Prije nekih 4 godine bila sam u Pragu, glavom gradu Češke u posjeti kod rođaka. Tada sam prvi put posjetila druge restorane i probala sam indijsku, korejsku, tajvansku hranu te češko pivo. I od tada mi se svidjela indijska hrana, ti njihovi običaji i ljudi su mu jako zanimljivi. Sada živim u Njemačkoj gdje imam priliku probati raznu hranu u raznim restoranima, a moj omiljeni je u upravo u mojoj ulici zove se Tandoori, indijsko-talijanski restoran, gdje ja uglavnom jedem indijsku hranu. 

Upoznaj bolje indijsku hranu 

Chicken korma i butter naan moja je omiljena kombinacija =)

Piletina u umaku od carryja i kokosovog mlijeka, basmati riža i savršeni butter naan (kao neka vrsta kruha). 

Sjevernoindijska pileća korma (ili qorma) curry je dubokog okusa na bazi jogurta. Nakon što se komadi piletine polako pirjaju s pastom od luka i začinima, rezultat je gust, kremast i ukusno sočan curry.  Curry uvijek poslužujem s običnom basmati rižom. Također moram imati Naan kruh za upijanje curry umaka.

Papadam je tanki prženi somun napravljen od brašna od graha . Papadami imaju hrskavu teksturu i poslužuju se kao prilog ili međuobrok u indijskoj i tamilskoj kuhinji . Papar , čili , kumin , češnjak i drugi začini i bilje često daju pikantan okus papadama. Postoje i varijante od slanutka - ili brašna od leće ili mješavine leće i rižino brašno .

Nadam se da ste uživali u ovome blogu te da ćete i vi jednom probati ove specijalitete.

© 2022 Martina Pandža, Ilićka 509, 88 000 Mostar, BiH
Izradite web-stranice besplatno! Ova web stranica napravljena je uz pomoć Webnode. Kreirajte svoju vlastitu web stranicu besplatno još danas! Započeti